Πρώτη αναφορά επιτυχούς θεραπείας απλαστικής αναιμίας, σε παιδιατρικό ασθενή 20 μηνών, με αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος.
 

Tον Απρίλιο του 2001, πραγματοποιήθηκε η πρώτη αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος, σε παιδάκι 20 μηνών, που έπασχε από απλαστική αναιμία. Η μεταμόσχευση έγινε στο Mount Sinai Medical Center της Νέας Υόρκης, από την ομάδα του Steven Fruchtman, ενώ τα επιτυχή αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Biology of Blood and Marrow Transplantation, το 2004.

Η απλαστική αναιμία χαρακτηρίζεται απ’ την ανικανότητα του μυελού των οστών να σχηματίσει σωστά όλους τους τύπους των κυττάρων του αίματος (κυρίως ερυθροκύτταρα, λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια).  Τα αίτια της απλαστικής αναιμίας δεν είναι γνωστά, αλλά θεωρείται ότι πρόκειται για αυτοάνοση διαδικασία (το σώμα αντιδρά ενάντια στα ίδια τα κύτταρά του). Μπορεί να είναι συγγενής (το παιδί γεννήθηκε με την αρρώστια) ή να την αποκτήσει ο άρρωστος κατά τη διάρκεια της ζωής του (επίκτητη).

Η ιστορία του μικρού ασθενή ξεκίνησε με την εκδήλωση ηπατικής ανεπάρκειας, στην ηλικία των 20 μηνών. Ακολούθησε η μεταμόσχευση ήπατος απ’ τον ιστοσυμβατό πατέρα του. Τρεις μήνες όμως μετά, ο μικρός εκδήλωσε πανκυτοπενία και τελικά απλαστική αναιμία. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, το ποσοστό εκδήλωσης απλαστικής αναιμίας έπειτα από μεταμόσχευση ήπατος, είναι έως 28%. Οι γονείς του μικρού, ιατροί και οι δύο, είχαν προβεί στη φύλαξη των βλαστικών κυττάρων, από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του μικρού τους κατά τη γέννηση του. Έτσι, αποφασίστηκε η χρήση αυτών των κυττάρων ως αυτόλογο μόσχευμα, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης του αιμοποιητικού του συστήματος. Τρία χρόνια μετά την επιτυχή αυτή αυτόλογη μεταμόσχευση, οι γιατροί αναφέρουν στη δημοσίευση ότι το παιδάκι είναι σε ύφεση, με φυσιολογικό αιμοποιητικό σύστημα και αριθμό αιμοποιητικών κυττάρων.

Το 2007, στο αιματολογικό συνέδριο AABB (American Association of Blood Banks), αναφέρθηκε η επιτυχής αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε άλλες 4 περιπτώσεις παιδιατρικών ασθενών με απλαστική αναιμία. Οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στα ινστιτούτα: Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, City of Hope (Λος Άντζελες) και Children's Hospital στο Σηάτλ. Το ένα μάλιστα δείγμα, αποψύχθηκε και χρησιμοποιήθηκε, 9.5 έτη μετά την απομόνωση, αποτελώντας το πρώτο δείγμα ιδιωτικής τράπεζας που χρησιμοποιήθηκε έπειτα από τόσα χρόνια κρυοσυντήρησης.

&: Fruchtman SM, Hurlet A, Dracker R, Isola L, Goldman B, Schneider BL, Emre S. 2004. The successful treatment of severe aplastic anemia with autologous cord blood transplantation. Biol Blood Marrow Transplant. 10:741-2.


 
 

 
[Η ιστορία της μικρής Ε.Μ.] [H ιστορία του μικρού Dallas Hextell] [H ιστορία του μικρού Ryan] [Η ιστορία του Jesse] [Θεραπεία απλαστικής αναιμίας] [Μελέτη σε παιδιά με διαβήτη τύπου-1]