Υπάρχει διεθνώς η τάση, οι μεταμοσχεύσεις με χρήση κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος να αντικαταστήσουν εκείνου του μυελού των οστών και του περιφερικού αίματος, γιατί τα αποτελέσματα είναι καλύτερα. Το 2007 η πρώτη μεγάλη μελέτη αποδεικνύει τη χρήση βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος ως την πρώτη θεραπευτική προσέγγιση είτε υπάρχει ιστοσυμβατός δότης μυελού των οστών είτε όχι. Τα αποτελέσματα 613 παιδιατρικών ασθενών (<16 ετών) με οξεία λευχαιμία, ανακοινώθηκαν στο 5ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος που πραγματοποιήθηκε το 2007, στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.
Mary Εapen M.D. Center for International Blood and Marrow Transplant Research. 2007 May 11-12 Los Angeles CA USA.
Μέχρι σήμερα στην Ευρώπη έχουν πραγματοποιηθεί 25.000 μεταμοσχεύσεις με τη χρήση αιμοποιητικών αρχέγονων κυττάρων (μυελού των οστών, περιφερικού αίματος και ομφαλοπλακουντιακού αίματος). Το 70% των μεταμοσχεύσεων αυτών ήταν αυτόλογες, τα βλαστικά κύτταρα δηλαδή προέρχονταν από τον ίδιο τον ασθενή και το 30% ήταν ετερόλογες, προέρχονταν δηλαδή από δότη, εκ των οποίων το 70% προέρχονταν από δότη μέσα από την οικογένεια.
Watt et al 2007, Methods Mol Biol 368: 237-25
Μέχρι σήμερα, βλαστικά κύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος, έχουν χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση, περισσοτέρων από 40 ασθενειών, σχετικών με κακοήθειες, γενετικές ανωμαλίες, ανοσοανεπάρκειες και αιματολογικές διαταραχές.